Når eksamensangsten tager fat…

Når eksamensangsten tager fat…

De fleste nyder foråret og de lyse dage – men for mange unge mennesker betyder de lyse dage også, at eksamenstiden banker på. De næste måneder kan derfor føles uoverskuelige, mørke og angstprovokerende.

Måske kan du nikke genkendende til en eller flere af følgende tanker:

  • Er jeg god nok?
  • Kan jeg præstere tilfredsstillende?
  • Kan jeg bevare fokus?
  • Hvad tænker andre om mig?
  • Kan jeg gennemføre det her?
  • Kommer jeg nogensinde til at forstå stoffet?

Måske oplever du en reel bekymring for, at du ikke kommer igennem en eksamen, måske har du andre ting, der stjæler din opmærksomhed, eller måske føler du, at der hviler et pres på dine skuldre?

Eksamensnervøsitet kan være en drivkraft, der til en vis grad er sund og hjælper dig med at præstere optimalt. Bliver det en modarbejdende faktor, der hæmmer din præstation, kan der derimod være tale om eksamensangst.

Jeg kan stadig fremkalde følelsen af en mørk eksamenstid i gymnasiet. Jeg var en såkaldt 12-tals-pige (selvom jeg godt nok er så gammel, at vi dengang blev bedømt på en 13-skala), der nærmest kunne udvikle migræne ved tanken om, at det potentielt kunne være en mulighed at få under 11 eller 13. Det handlede om forskellige ting, men først og fremmest handlede det om en usikkerhed og en manglende tro på mig selv.

Står du lige nu i orkanens øje, så er det vigtigt at huske på, at angsten i mange tilfælde blot er et signal om, at du tolker og tackler nogle situationer på en uhensigtsmæssig måde.

De tanker, du tænker, oplever du som virkelige. Dvs. at du, hvis du tænker, at du aldrig er god nok, oplever det som en virkelighed, at du aldrig er god nok. Den gode nyhed er, at du, hvis du lærer at tænke anderledes, kan skabe en anden virkelighed.

Læs lige den sætning igen. Det er altså smart!

Jeg har arbejdet med at ændre tankemønstre og skabe en anden virkelighed for mange unge mennesker, der stod over for en altoverskyggende eksamensperiode. Alt sammen med det formål at sende dem videre på studiet med ro, tro og gåpåmod.

Vidste du, at Studenterrådgivningen har udviklet en gratis app, hvor du finder gode råd og praktiske øvelser, der kan lette din eksamensangst?

I mange tilfælde kan det gøre en forskel alene at tale om angsten og få den delt med nogen. Måske tager du initiativ til at tale med din ven eller veninde om eksamensangsten i nærmeste fremtid? De vil med stor sandsynlighed kunne genkende mange af de tanker, du også gør dig.

 

Med håb om en god eksamensperiode,

Kærligst Kirstine